13 януари, 16:00-24:00 часа 13 януари - денят, на който преди

...
13 януари, 16:00-24:00 часа 13 януари - денят, на който преди
Коментари Харесай

Гледайте безплатно ново българско кино на корем

13 януари, 16:00-24:00 часа

 

13 януари - денят, на който преди 106 години се е провела първата публична прожекция на български филм ( " Българан е галант " ), в последните две десетилетия се празнува като празник на българското кино. Обичайно се отбелязва с прожекции със свободен вход в самостоятелните киносалони, само че тази година поради епидемиологичната конюнктура и той ще протече нетрадиционно. 

Въпреки затворените кина Националният кино център, Столична община и платформата Neterra TV ще обезпечат ново българско кино " на стомах " от вкъщи посредством интернет.

Утре, сряда, в часовия пояс 16.00 - 24.00 ч. на платформата ще могат да се гледат напълно гратис 16 документални и 23 игрални български кино лентата от последните години. Разбира се, феновете ще би трябвало да избират, тъй като времето не стига да се видят всички, само че за пръв път толкоз доста родни заглавия ще доближат по едно и също време до публиката в цялата страна.

Сред тях са някои от най-хубавите попадения на новото българско кино като " Слава " и " Посоки ", зрителски любимци като " Писма от Антарктида " и " Диви и щастливи ", а също продукциите " Безкрайната градица ", " Маймуна ", документалните филми на АГИТПРОП и други Реално тези филми са част от стрийминг каталога на " Нетера " и през останалото време, само че против възнаграждение - в този момент публиката ще може да ги види напълно безплатно.

Таксата за гледаните през този часови пояс кино заглавия ще бъде заплатена от ИА „ Национален кино център “ и Столична община, с цел да не бъдат ощетени създателите, за които този ден е празник. 

 

ИСТОРИЯ

На 13 януари през 1915 г. в първото столично кино " Модерен спектакъл " (което към този момент близо двайсет години след приватизацията на държавните салони се разрушава на бул. " Мария Луиза " ) се провежда публичната премиера на първия български игрален филм " Българан е галант ". Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е пионерът на българското кино Васил Гендов. В основните функции са Мара Липина и самият Гендов, и двамата артисти от трупата на Народния спектакъл. Операторът Гаетано снима кино лентата за 6 дни пред къщата на бизнесмена Димитър Съселов на ул. „ Славянска “ №9 в София. Снимачният кино уред е система „ Пате “, платен на остаряло от Будапеща.

Сюжетът на кино лентата се върти към любовните несгоди на бонвивана Българан. Докато той се разхожда по софийските улици, среща красива млада дама и стартира да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като ѝ купува цветя. Тя взема решение да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи из пазара. Прави покупки и сякаш, че си е не запомнила парите - моли Българан да ѝ даде назаем. Дамата води ухажора си в ресторант и за негова сметка поръчва питиета и закуски. След гощавката натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя брачен партньор и му предлага да заловен файтон, като освободят " носача ". Двамата потеглят пред смаяния Българан, а за признателност той получава единствено една монета.

За страдание филмът не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е изгубен при бомбардировките над София по време на Втората международна война. Днес са непокътнати едва едва 1-2 фрагмента от него.

През 2005 година, когато се празнуват 90 години от премиерата на " Българан е галант ", Националният кино център инициира основаването на формален празник на работещите в българската кино промишленост. 13 януари е разгласен за Ден на българското кино с Постановление на Министерски съвет от 27 декември същата година.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР